Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Tι εστί Φιλία?


Κοίτα να δείς που παραλίγο να με κάνουν να την αμφισβητήσω....! Για μα στιγμή μπήκα στον πειρασμό να πιστέψω πως δεν υπάρχει και πως είναι απλά μια ιδέα. Ήταν οι συνθήκες τέτοιες, που έχασε για λίγο τη λάμψη της.Τελικά όμως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, τίποτα δεν είναι τυχαίο...
Η πίκρα, η απογοήτευση, ο θυμός... Ακόμα και η προδωσία. Είναι όλα επιφανειακά και ξεθωριάζουν με τον καιρό. Αυτό που πάντα μένει χαραγμένο μέσα μας τελικά, είναι ένα βαθύτερο συναίσθημα και ένα ουσιαστικότερο νόημα. Είναι τότε που συνειδητοποιούμε για ποιό λόγο συνέβησαν όλα. Ξέρω πως μπήκες και σύ στο τριπάκι να σκεφτείς πως δεν μπορεί, κάποιος σου κάνει πλάκα! Και μάλιστα κάποιος με ελεεινή αίσθηση του χιούμορ! Σου βάζει απανωτές τρικλοποδιές για να δει πόσο θα αντέξεις μέχρι να πάθεις νευρικό κλονισμό. Γιατί φυσικά δεν είναι δυνατόν να σου συμβαίνει εσένα αυτό! Χα. Ξάπλωσε μέχρι να σου περάσει...
Στην πραγματηκότητα, αυτο που συμβαίνει είναι πως μέσα από δυσάρεστες και στενάχωρες καταστάσεις παίρνουμε μαθήματα ζωής. Εγώ για παράδειγμα έφαγα ένα χαστούκι από μια αόρατη και ανώτερη δύναμη με καθόλου χιούμορ, η οποία φώναξε με την εκκωφαντική της φωνή μέσα στα αυτιά μου: "ξύπνα! μη στηρίζεσαι σε κανένα!Είχες και θά'χεις μόνο τον εαυτό σου!" Ναι. Έτσουξε.
Πίστεύοντας πως υπάρχει μέσα σε φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα, απλά κορόιδευα τον εαυτό μου. Ή μέσα σε αραιά τηλεφωνήματα το καλοκαίρι. Ούτε μέσα σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια φοιτητικης ζωής δεν μπορεί να χωρέσει, αν δεν της αφήσουν πρώτα χώρο μέσα στις καρδιές τους. Δεν υπάρχει μέσα σε ποτήρια που αδειάζουν κάτω από δυνατή μουσική, ή στο τελευταίο, μοιρασμένο τσιγάρο. Πόσο μάλλον μέσα σε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις... Μόνο μέσα σε πράξεις μπορεί να χωρέσει. Σε απλές, καθημερινές πράξεις αγάπης και τρυφερότητας. Και είμαι σίγουρη πως θα την βρώ. Ίσα που θυμάμαι πως ακριβώς το είχε πεί εκείνος ο συγγραφέας:
"Τί είναι Φιλία? Είναι το βάλσαμο που θα νιώσεις στην ψυχη, ξαφνικά, όταν θα έχεις πάψει να ελπίζεις. Αυτό το χέρι που θα σε βοηθήσει, χωρίς να το πάρεις είδηση, να ανέβεις το σκαλοπάτι..."

2 σχόλια:

  1. Η φιλία, όπως ο έρωτας, το μίσος, η αδιαφορία, ο φθόνος, η ζήλεια, η σκληρότητα, η τρυφερότητα, όλα, μα όλα αυτά, είναι μικρές εφαρμοσμένες εξειδικεύσεις της αδυναμίας σου να υποστηρίξεις την διατήρηση της ζωής και την εξέλιξη της ευφυϊας σου, όντας μόνος και ανταγωνιζόμενος κάθε άλλον όμοιό σου. Είναι οι εφαρμογές της γενικευμένης αρχής των αγελαίων θηλαστικών: "εν τη ενώσει η επιβίωσις του είδους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικές φορές αυτές οι σχέσεις αντί να δίνουν δύναμη, κινδυνεύουν να σε ξεκάνουν όμως...πρέπει αν τις επιλέγει με προσοχή κανείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή